De presentatie


Onder grote belangstelling presenteerden wij op zondag 30 april Zolang ik er ben, Alzheimer en het dilemma van de vervliegende geest in de Hoge Kas in Haarlem. 

Zolang ik er ben is verschenen

Twee jaar lang trok auteur Erik Zwiers dagelijks op met zes mensen met dementie. Ze vertelden hem hoe zij vorm proberen te geven aan hun veranderende leven en welke maatschappelijke tegenwerking hen daarbij ten deel valt. Hoe dit hen pijn en verdriet doet, maar ook dat de oplossing vaak ligt in samen doen. Hun verhalen vormen de kern van het boek, zij zijn de voornaamste auteurs. Juist het perspectief van mensen met dementie zelf legt immers bloot waar zij behoefte aan hebben en wat hun kwaliteit van leven bepaalt. Daarnaast komen mantelzorgers, beleidsmakers en onderzoekers aan het woord. Het is een waardig, prachtig uitgegeven boek geworden, vol wondermooie beelden. Fotograaf Leo de Bock heeft mensen met dementie gefotografeerd met een “binnenblik”, vanuit verbinding – dat stralen alle foto’s uit.Zolang ik er ben from Uitgeverij St Dilemmaboek on Vimeo.

Mensen met dementie zelf aan het woord

Zolang ik er ben begint met de verhalen van Nico, Mineke, Leo, Marlies, Theo en Harald die Erik hebben toegestaan om hen te volgen in hun leven. Verhalen die ontroeren en vragen oproepen waarover de auteur in gesprek gaat met professor Anne-Mei The, staatssecretaris Martin van Rijn, minister Jo Vandeurzen (Be) en waarmee hij uiteindelijk op de sofa van psychiater Dirk De Wachter beland. 

Wat het boek compleet maakt is een reeks juweeltjes uit de Cordaan-huizen, verzameld door muziektherapeut Irene Kruijssen en geestelijk verzorgster Paula Irik. Citaten uit gesprekken van mensen met dementie die op vaak poëtische wijze aangeven hoezeer zij nog midden in het leven staan.

Dat blijkt ook wel uit onderstaande citaten die Irene Kruijssen tijdens de boekpresentatie optekende uit de mond van hoofdpersonen Leo en Mineke: 

“Als je het drie keer doet, zit het er bijna in. Als je het vijf keer doet, dan zit het erin.”

“Als je het accepteert dan word je niet boos, doet het niet zeer.”

“Dan ga ik de natuur in en dan ben ik al die rotzooi kwijt.”

“Dus doe dat nou mensen. Benut die energie van de natuur.”

“Ik hou meer van dieren dan van mensen.  Maar ik ben dol op mensen die zo van dieren houden.”

Wilt u ook een goed keukentafelgesprek hosten?

Auteur Erik Zwiers reist de komende maanden door Nederland en België om samen met mensen met dementie, mantelzorgers, beleidsmakers en wetenschappers in gesprek te gaan over leven met dementie en de vraag: "Doe ik nog mee?"

Wilt u hem uitnodigen voor een presentatie, neemt u dan contact op met onze afdeling public relations:
Wilma Vermunt of vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met u op.

Ja, ik wil graag een goed gesprek


Delen :