Het boek


“Doe ik nog mee?”, vraagt de 70-jarige Nico zich af. Hij heeft Alzheimer, verliest grip op zijn leven. Hij raakt langzaam maar zeker zijn geheugen en zijn verstandelijke vermogens kwijt. De ene keer klinkt Nico opvallend helder, soms is hij vreselijk in de war. Ook voor zijn naasten is het een zeer emotionele en ingewikkelde tijd. Hoe ga je daarmee om?

Zolang ik er ben

Alzheimer en het dilemma van de vervliegende geest

Alzheimer boek
Dementie boek
Dementie boek
Dementie boek
Dementie boek
Dementie boek
 

Journalist Erik Zwiers mocht twee jaar lang zes mensen met dementie dagelijks volgen en legde hun verhalen vast in Zolang ik er ben. Een prachtig vormgegeven en rijk geïllustreerd boek dat het leven met dementie beschrijft vanuit de Alzheimer-patiënt. In het boek vertellen de zes hoofdpersonen hoe zij vorm proberen te geven aan hun veranderende leven en leggen zij Zwiers vragen - en soms de verontwaardiging - voor over de maatschappelijke tegenwerking die hen ten deel valt. Vragen die leiden tot onbegrip, pijn en verdriet. Maar die ook laten zien dat de  oplossing ligt in samen doen. “Maar hoe vanzelfsprekend is die verbondenheid?”, vraagt de auteur zich hardop af.

Zwiers legt de individuele vragen van mensen met dementie voor aan staatssecretaris Martin van Rijn, de Vlaamse minister van Gezondheid Jo Vandeurzen, professor Anne-Mei The en de verdrietdokter de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter. Dat geeft een verhelderend beeld, want zo wordt duidelijk dat de vragen, in de context van zorg en beleid, vaak maatschappelijke dilemma’s zijn.

Directeur van Alzheimer Nederland, Marco Blom over Zolang ik er ben: “Juist het perspectief van mensen met dementie legt bloot waar zij behoefte aan hebben en wat hun kwaliteit van leven bepaalt. En dat maakt Zolang ik er ben interessant voor iedereen die in zijn omgeving met dementie te maken heeft.”

Met Zolang ik er ben beoogt Stichting Uitgeverij Dilemmaboek een bijdrage te leveren aan het debat over moderne ouderenzorg. Naast maatschappelijke discussie over de kwaliteit van de verpleeghuiszorg, waar Hugo Borst en Carin Gaemers zich voor inspannen, wil Dilemmaboek het morele debat inspireren. Door het boven het pannetje soep voor onze zieke buurvrouw uit te tillen, zoals minister president Mark Rutte suggereerde in zijn verkiezingsretoriek tegen het doorgeschoten individualisme. Hiervoor is op dilemmaboek.nl een platform ingericht waar lezers van het boek in gesprek kunnen gaan met de hoofdpersonen uit Zolang ik er ben. Daarnaast organiseert de Uitgeverij, samen met mensen met dementie, debatavonden over de vermaatschappelijking van de dementiezorg.

Meer lezen?

Nieuwsgierig naar de inhoud van Zolang ik er ben? We geven drie artikelen gratis weg. Lees het Voorwoord van Marco Blom, interim-directeur van Alzheimer Nederland, het verhaal van Leo en zijn ontdekkingen om langer zelfstandig te blijven en het betoog van professor Anne-Mei The voor een sociale benadering van dementie.

Stichting Dilemmaboek

 Zolang ik er ben. Alzheimer en het dilemma van de vervliegende geest.

Auteur: Erik Zwiers
Aantal pag.: 256
Afmetingen: 30 x 24 cm
ISBN: 978 90 824 9200 2

Een uitgave van Stichting Uitgeverij Dilemmaboek, Haarlem

Bestel

Delen :