Hoe moet ik omgaan met het veranderende gedrag van mijn partner? Waar vind ik steun bij mijn verdriet om het verlies van mijn geliefde? Kortom: waar is het Handboek Soldaat, zoals mantelzorger André zich afvraagt. Hij is niet de enige. 

Zolang ik er ben

Alzheimer en het dilemma van de vervliegende geest

Zolang ik er ben beschrijft het dagelijks leven door de ogen van mensen met dementie. Twee jaar lang volgde auteur Erik Zwiers zes mensen met dementie in hun dagelijks leven en legde hun vragen en dilemma's voor aan onder meer hoogleraar Anne-Mei The, voormalig staatssecretaris Martin van Rijn, de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter en Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. Dat geeft een verhelderend beeld, want zo wordt duidelijk dat deze vragen, in de context van zorg en beleid, vaak dilemma’s zijn. 

Wat opvalt is dat de hoofdpersonen zich telkens deze drie vragen stellen:
"Hoe kan ik omgaan met mijn veranderende gedrag?"
"Doe ik nog mee?"
"Mag ik zelf beslissen wat ik wil?"

Het zijn vragen die u zichzelf misschien ook stelt. Dan zult u zich in dit boek herkennen. Maar het wordt juist interessant wanneer de auteur deze vragen voorlegt aan de staatssecretaris, de minister, een sociaal wetenschapper en een psychiater. Hun antwoorden geven een verhelderend inzicht waarom de juiste ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers vaak dilemma's zijn.

Een speciaal hoofdstuk wijdt de auteur aan een aantal sociale innovaties die laten zien dat de juiste ondersteuning vaak helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Vooral wanneer we mensen met dementie niet langer als hun ziekte zien, maar als mens. Want al begint het hoofd te vergeten, het hart onthoudt alles. Altijd.

Zolang ik er ben wordt door Alzheimer Nederland getipt als een 'must read' en verscheen vorig jaar in de Bol.com Top-10 boeken over Alzheimer.

Zolang ik er ben

Auteur: Erik Zwiers
Aantal pagina's: 256
Afmeting: 30 X 24 cm
ISBN: 978-90-824-9200-2